Aнтиканцероген потенцијал на селенот

Научниците открија дека селенот може да има улога во заштитата на кожата од развојот на базоцелуларниот и сквамоцелуларниот карцином.

Прочитај повеќе

Aнтиканцероген потенцијал на калциумот

Една студија публикувана во Archives of Internal Medicine покажува дека зголемен внес на калциум со исхраната или додатоци во исхраната може да го намали ризикот од колоректален карцином до 23% кај жените.

Прочитај повеќе

Aнтиканцероген потенцијал на фолатите

Според извештајот на истражувачите објавен во European Journal of Clinical Nutrition (EJCN), највисокиот внес на фолна киселина, Б витамин кој се наоѓа во зелениот листест зеленчук, грашокот и леќата, бил поврзан со намалување на ризикот од колоректален карцином кај жените за 66% и 70%.

Прочитај повеќе