Aнтиканцероген потенцијал на фолатите

Според извештајот на истражувачите објавен во European Journal of Clinical Nutrition (EJCN), највисокиот внес на фолна киселина, Б витамин кој се наоѓа во зелениот листест зеленчук, грашокот и леќата, бил поврзан со намалување на ризикот од колоректален карцином кај жените за 66% и 70%.

Прочитај повеќе

Европски самит за рак ЕССО 2019

Европскиот самит за рак ЕССО 2019 се одржа на 12-14 септември 2019 година во Брисел, Белгија, што претставуваше фокусна точка за решавање на проблемите што влијаат на пристапот до висококвалитетна грижа за пациентите заболени од рак ширум Европа.

Прочитај повеќе

Тенко-иглената аспирациона биопсија на лимфен јазол

Лимфаденопатија претставува состојба на отечени или зголемени лимфни јазли. Може да се појави како последица на голем број бенигни (најчесто воспалителни) или малигни заболувања. Затоа, секоја лимфаденопатија која постои подолго од 2 недели без јасна причина треба задолжително клиничко да се иследи.

Прочитај повеќе